O nama

Udruga za promicanje dostojanstva ljudskog života i obrane nerođenog djeteta “Centar za nerođeni život “Betlehem-Zagreb” registrirana je u Gradskom uredu za opću upravu 26. listopada 2009. kao nevladina i neprofitna udruga. Poznatiji smo pod imenom Udruga „Betlehem-Zagreb“ koja je nastala kao podružnica udruge Betlehem koju je 2002.g. u Karlovcu osnovao p.Marko Kornelije Glogović.

Glavni ciljevi udruge su molitvom i djelovanjem spasiti svako začeto dijete koje je u opasnosti od pobačaja i osnovati kuću za napuštene trudnice i samohrane majke.

Ostali ciljevi Udruge su:

 • buđenje svijesti o apsolutnoj svetosti ljudskog života, od trenutka začeća do prirodne smrti,
 • promicanje vrijednosti i poštivanje života u skladu s objavljenom riječi Božjom i zakonima Katoličke Crkve,
 • isticanje  dostojanstva ljudske osobe,
 • savjetovanje o teškim posljedicama pobačaja,
 • duhovna briga o majkama koje su imale pobačaj,
 • materijalna pomoć napuštenim trudnicama, samohranim roditeljima i obiteljima slabijeg imovinskog stanja,
 • poticanje i podupiranje samohranih roditelja,
 • promicanje prava djece i obitelji,
 • promicanje obiteljskih vrijednosti i odgovornosti unutar obitelji,
 • oformiti tim stručnjaka – volontera za savjetovalište o važnosti života, očuvanja zdravlja, važnosti obitelji, tolerancije i pravima unutar obitelji, društvene i lokalne zajednice,
 • redovito održavanje molitve za duhovno izlječenje rana osoba dotaknutih abortusom.

Udruga surađuje sa uredima za socijalnu skrb, domovima zdravlja, ginekološkim ordinacijama, udrugama koje se bave sličnom djelatnošću, molitvenim zajednicama i župnicima na području grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Kako je sve počelo

„Betlehem-Zagreb“ je počeo djelovati zbog jedne poruke preko mobitela. Blaženka je na Internetu pročitala o potrebi za pomoć 30 trudnica koju je uputio p.Marko. Blaženka (danas predsjednica Udruge) je napisala poruku o tome i, između ostalih svojih prijatelja, poslala poruku i Željki (danas dopredsjednica Udruge). Željka je poruku pretvorila u mail jer nije željela trošiti novce na mobitelu. Mail je bio namijenjen rodbini i prijateljima, ali su ga oni proslijedili dalje. Prvi odgovor na vapaj p.Marka je stigao iz Dubrovnika, a zatim su stizali pozivi iz svih krajeva Hrvatske pa čak i izvan domovine. Ljudi dobra srca željeli su darovati stvari za trudnice i bebe čijem smo se dolasku radovali. Blaženka i Željka (i njihove obitelji) bile su pretrpane stvarima i u nekoliko navrata odvezle stvari u sjedište udruge u Kamensko, Karlovac. Pozivi nisu prestajali, stvari su i dalje stizale i kako njih dvije nisu stizale sve obavljati uključile su i druge volontere te zaključile da i u Zagrebu i okolici postoji velika potreba za takvom udrugom. Zahvaljujući temeljima koje je već postavila Martina Zeba osnivanje udruge je bilo brzo. Na našu veliku radost tadašnji župnik župe Svih svetih u Sesvetama Božidar Tenšek prepoznao je kvalitetu našeg rada i dopustio da se Udruga useli u prostorije stare župne kuće. Od srca mu zahvaljujemo i želimo obilje Božjeg blagoslova u svemu što radi!

onama

onama2